Фритата с гъби и козе сирене

Ако искате да разнообразите вечерята си с нещо по-леко, предлагаме на вашето кулинарно внимание една страхотна рецепта – „Фритата с гъби и козе сирене“. Ястието е супер лесно и може да го приготвите само за 30 минути!
-
LE ROUGE Merlot & Cabernet Sauvignon 2019 0,75
12.99 лв.
14.43 лв.
Необходими продукти
Освен един по-голям тиган, за предпочитане чугунен или такъв с незалепващо покритие, подгответе следните продукти:
- 250 гр. гъби – обикновени печурки биха свършили отлична работа, нека са по-малки като размер
- 500 гр. спанак – за предпочитане пресен, защото замразеният ще пусне вода и ще развали нашите планове за вкусна фритата
- 1-2 червени чушки
- 400 гр. козе сирене
- 1/3 чаена чаша прясно мляко
- 8 големи яйца
- щипка черен пипер
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица масло
- 3 скилидки счукан чесън
Начин на приготвяне:
- Нарежете чушките на ситно, а гъбите на филийки.
- Сложете на котлона тигана на средна степен заедно със зехтина.
- Като загрее добре, добавете нарязаните чушки и гъби и пържете докато гъбите леко потъмнеят.
- Добавете маслото, спанака (нарязан на по-едро), чесъна и солта.
- Разбийте в купа яйцата, млякото,солта, черния пипер.
- След това натрошете козето сирене в тигана върху задушените и омекнали зеленчуци, като разбъркате леко и внимателно, за да запазите целостта на парченцата сирене.
- Изсипете яйчената смес равномерно върху зеленчуците.
- Оставете на котлона около 10 -15 минути, като непрекъснато наблюдавате фритатата.
- Тя е готова, когато краищата ѝ добият златист цвят и се отделят от стената на тигана.
*Фритата е ястие от италианската кухня. Представлява нещо средно между омлет и запеканка и може да се консумира по всяко време – за закуска, обяд или вечеря. В буквален превод думата „фритата“ означава „пържено“, което и загатва за начина на приготвяне на аламинута. Разбира се, като всеки омлет и италианският се прави на основата на яйца и почти всяка рецепта включва и някакъв зеленчук като артишок, аспержи, броколи, грах, гъби, картофи, карфиол, лук, патладжан, праз, спанак, тиквички, царевица, чушки. В съставките на италианския омлет влизат и типични за страната сирена – рикота, моцарела или пармезан. Като всяко ястие и фритата не минава без ароматния арсенал от подправки, избирайте между босилек, копър, магданоз, риган или черен пипер.