Kруши поширани в червено вино

За този десерт са подходящи зрели, но сравнително твърди круши, като задължителен елемент е дръжкаta на всяка круша – така плодовете ще имат завършен вид и ще изглеждат стилно! Може да ги сервирате с ароматния сос както изстудени, така и със стайна температура, или пък без соса, но гарнирани със сметана или парче маслено зряло сирене. Може да ги поднесете и с ванилов сладолед и малко от винения сос. Освен, че е много вкусно, това изкушение има елегантна презентация. То е чудесно предложение за по-студените месеци, когато консумираме предимно червено вино. А и подправките са типично зимни – карамфил, канела и зезден анасон!
Необходими продукти:
-
- 6 големи зрели по-твърди круши
- 1 бутилка червено вино
- 1/3 ч.чаша кленов сироп или мед
- 3 бр. звезден анасон
- 5 бр. карамфил
- 10 зърна черен пипер
- ванилова есенция
- 1-2 пръчици канела
- счукани ядки за украса по ваш избор
Начин на приготвяне:
-
- Разбъркайте в голяма купа всички съставки ( без крушите). Сложете сместта на тих огън да покъкри за кратко. Дръпнете от котлона.
- Обелете крушите и ги поставете в соса, ако е необходимо ги притиснете с чиния отгоре, така, че да са напълно потънали в течността. Нека престоят поне 12 часа в соса за да поемат от вкусовете и цвета му.
- Извадете крушите от соса и ги поставете в хладилника до пълното им изстудяване.
- Останалата част от соса поставете на котлона да къкри на тих огън докато се редуцира до половината количество и се сгъсти. Оставете да изстине и след това го поставете в хладилника в буркан.
- Съхранявайте крушите до 5 дни в хладилника, а сосът до 2 седмици.
- Можете да сервирате крушите по 2 начина – цели, или разполовени на две. Ако изберете втория вариант, издълбайте с лъжичка средата, където са семките. Можете да поставите там сладолед или сметана. Гарнирайте с редуцираното вино и ядки по желание.