Патладжан с картофи по гръцки

Това ястие е заключило в себе си ароматите на отминалото лято – изпълнено с емоции и вкусна храна. Можем спокойно да го наречем “comfort food”, защото е безкрайно лесно за приготвяне, едновременно с това е непретенциозно и засищащо. И за да направим по-плавен преходът към по-прохладното време, към вкусното ястие добавяме чаша вълнуващо вино от новата реколта, а именно Contemplations Merlot & Malbec!
Необходими продукти:
-
- 2 средно големи патладжана, нарязани на филии
- 6 големи, обелени картофа, нарязани на филии
- 420 гр. домати на кубчета
- 1 ч.чаша ситно нарязан магданоз
- 5 скилидки ситно нарязан чесън
- 1 глава ситно нарязан лук
- 1 ч.чаша зехтин
- сол и черен пипер
- 2 чаени лъжици сух риган
Начин на приготвяне:
-
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Сос: в средно голям дълбок тиган изсипете ½ чаша зехтин загрейте на средно силен огън. Добавете лука и чесъна и пържете около 5 минути до прозрачност. Добавете доматите и лука, разбъркайте и покрийте с капака, гответе докато зеленчуците омекнат.
- В тава подредете нарязаните на филийки патладжани и ги поръсете с ¼ ч.чаша зехтин. Посолете и печете около 20 минути, докато добият златист цвят. Като са готови ги извадете от тавата.
- В същата тава подредете картофите един до друг и ги покрийте с парчетата патладжан. Добавете отгоре останалата част от зехтина и поръсете с риган, сол и пипер. Залейте с доматения сос.
- Сложете тавата във фурната и печете още 15-20 минути, докато омекнат картофите. Сервирайте ястието горещо или със стайна температура.
Насладете на това страхотно ястие с чаша с изстудено бяло Katarzyna Sonata.