Пчечен Патладжан със заатар

Тази рецепта ще ви отведе в Близкия Изток с невероятните подправки и комбинации – печен патладжан, богато овкусен, едно изкушение, което ще ви отнеме много кратко време за да го приготвите. Можете да го сервирате с ориз или друга зърнена гарнитура, заедно с пресни зеленчуци като домат, краставица, репички, овкусен например със сос от тахан и лимон, йогурт или дори гръцката разядка дзадзики.
Основният вкус в тази рецепта идва от подправката заатар. Тя е популярна навсякъде в Близкия Изток и е вкусна комбинация от мащерка, смлян сумак, печени семена от сусам и морска сол. В различни държави тази комбинация варира като състав и може да е съставена от майорана, риган и дори чубрица, а не е нетипично да се добавят и семена от ким, кориандър, кимион или резене към заатара. Другата популярна съставка е сумак и колкото повече има от нея, толкова по-тъмен е цветът и по-остър е вкусът на заатара. Ние ви препоръчваме да комбинирате това лятно ястие със Совиньон Блан Le Voyage!
-
LE VOYAGE Sauvignon Blanc 2021 0,75
18.50 лв.
Необходими продукти:
-
-
- 1 голям патладжан
- 1 ½ с.л. зехтин
- 1 с.л. заатар
- ¼ ч.л. сол
- 1 голяма скилидка чесън
- 2 ч.чаши сварен ориз, киноа или друга зърнена култура
- 2 ч.чаши ситно нарязани зеленчуци каквито обичате – домат, краставица, репички, настърган морков, чушка, червено цвекло ( по ваш избор )
- Сос по ваш вкус – тахан, кисело мляко или дзадзики
- Добавки – магданоз, маслини, пиперончино, българско сирене ( фета ) или кози сирене
Необходими продукти за гарнитурата:
Начин на приготвяне:
-
-
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Разрежете патладжана на 2 и го потопете за 30м. във вода със сол, за да излезе горчивината. След това с остър нож направете разрези в бялата част в двете половинки като на кръст.
- Посолете.
- Смесете зехтина с подправките и чесъна, да се получи нещо като паста. С помощта на четка или лъжичка разпределете сместта между двете половинки, поставете ги в тавичка с хартия за печене. Печете около час, като обръщате патладжаните, докато омекнат до готовност
- През това време подгответе гарнитурите и зеленчуците.
- Поставете патладжаните в 2 чинии, добавете топъл ориз или друга зърнена гарнитура по ваш избор, украсете отстрани със нарязаните зеленчуци. Овкусете с избрания от вас сос, или просто добавете сол, лимон и зехтин. Украсете с маслини или сирене по желание и поръсете отгоре ситно нарязан магданоз.
-
>
• Можете да използвате заатар за овкусяване на множество ястия, придава пикантен вкус на нахут, бобови ястия, често го поръсват върху плоските питки арабски хляб преди печене и го сервират с обикновена салата или месно ястие. Опитайте тази ароматна подправка като суха натривка или мокра марината, смесена с мазнина за допълване на вкуса на риба, месо, птиче месо и зеленчуци. Чудесна е за маринати и овкусяване на млечни сосове. Можете да намерите заатар в арабски и турски магазинчета за подправки.
-