Празнично мариновано пиле с боровинки

Тази рецепта за пиле с боровинки ще ви създаде изключително празнично настроение, плюс това е здравословна и много вкусна. Подходяща е за коледната или новогодишна ви трапеза с апетитния си вид и страхотен вкус.
Боровинките!
Те са феномен – принадлежат към групата на суперхраните, притежават чувствена сладост, много витамин C, антиоксиданти, подпомагат храносмилането.
Пилето!
Съветваме ви да опечете пилето с кожата, защото така ще запазите соковете на месото и то ще се топи в устата. Освен това, като се запече, коричката ще стане хрупкава и с много наситен вкус, ще запази всички сокове в месото. Пилешката кожа е богата на витамини и на естествени ненаситинени мазнини.
Маринатата!
Не пропускайте необходимите 24 часа на мариноване на пилето, колкото и да ви се иска да не губите ценно време. Маринатата с балсамико изисква по-продължително време за да проникне надълбоко в месото. Освен това престоявайки 24 часа в аромантната марината, пилето ще бъде изключително сочно и наситено с вкус.
Необходими продукти
За маринатата:
- 1/3 чаена чаша боровинки пресни или замразени
- 2 с.л. зехтин
- 1/4 ч.чаша балсамико
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. смлян чесън
- 4 пилешки бутчета
- 3-5 клонки прясна мащерка и още малко за допълнително подправяне ( при липса на прясна мащерка, използвайте сушена)
- 1/3 ч.чаша пресни или замразени боровинки
- 1 с.л. кленов сироп плюс 1 с.л. балсамов оцет, разбъркани заедно за намазване на пилето по време на печенето
- Измийте парчетата пиле и ги поставете в съда, в който ще печете.
- Сложете описаните по-горе съставки за маринатата в блендер и миксирайте до гладкост, след което изсипете равномерно марината върху парчетата пиле
- Покрийте с фолио и оставете в хладилника от 30 минути до 24 часа (обещаваме ви, че ако изчакате необходимите 24 часа, пилето ви ще има уникален вкус).
- Предварително загрейте фурната до 190 градуса и извадете пилето от хладилника.
- Първо сложете месото да се запече с кожата от долната страна на тавата и след 25 минути го обърнете обратно.
- Намажете обилно пилето със соса от кленов сироп и балсамико.
- Поръсете със сол и черен пипер.
- Гарнирайте парчетата отгоре с боровинки и стръковете мащерка.
- След като се запече добре и хване хубава коричка, извадете тавичката от фурната.
- Сервирайте, като при желание можете да доукрасите парчетата пиле със свежа мащерка и малко пресни боровинки.
- Поднесете с чаша червено вино LE VOYAGE, купажът от Cabernet Franc и Syrah, иделано ще допълни това ястие.
За пилето:
Начин на приготвяне: