Ростбийф с розмарин и чесън – Коледата е възможна!

Колкото и да е студено навън, не може да не признем, че декември е най-празничния и весел месец в годината. Предколедното настроение ни завладява с пълна сила, пазаруваме, планираме празнични трапези и искаме да доставим радост на хората, които обичаме.
Идва и момента за избор на вкусно ястие и ние избрахме да ви предложим рецепта за ростбийф с розмарин и чесън, добре изпечено до съвършенство месо, овкусено с вкусен сос и гарнитура от маслени гъбии. Да не забравяме и виното, което ще подхожда към празничното ястие – бутилка Le Voyage, купаж от Cabernet Franc & Syrah.
Необходими продукти:
-
- 1,500 кг месо от обезкостени свински ребра
- ¼ чаена чаша ситно нарязан пресен розмарин
- 20 скилидки нарязан чесън
- сол и черен пипер на вкус
- около 4 супени лъжици зехтин
- 4 супени лъжици масло
- 4 чаши нарязани гъби по ваш избор
- 1 чаша бульон
Начин на приготвяне:
-
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Оформете месото по ваш вкус като ги привържете с готварски конец..
- Смесете розмарина и чесъна, добавете 2 с.л. от зехтина и разбъркайте. Оставете настрана.
- В подходящ съд сложете 2 с.л. от зехтина и загрейте. Запържете месото за много кратко от всичките му страни за да запечатите соковете му.
- Дръпнете съда от огъня и намажете месото с помощта на готварска четка със сместа от розмарина и чесъна.
- Поставете тавичката с месото в предварително загрятата фурна и печете около 90 минути до готовност.
- Вътрешността на месото трябва да е средно изпечена. Оставете го да почине за известно веме преди сервиране.
- Докато месото си почива запържете гъбите в 2 с.л. краве масло докато водата се изпари за около 5 минути, след което подправете със сол и черен пипер.
- За да подготвите соса, махнете месото от тавичката и изсипете в нея чашата бульон и деглазирайте, като добре изстържете парченцата от дъното. Загрейте и оставете да поври докато соса малко се сгъсти.
- Добавете гъбите към соса, както и 2 с.л. масло и бъркайте докато соса остане без бучици.
- Поставете месото в подходящ поднос, махнете конеца и го залейте със соса с гъбите. Украсете със стръкчета пресен розмарин.