Тарт с бял шоколад, моркови, джинджифил

Пролетта се събужда с цял букет ухания, които идват от различни посоки – от покритите с нежни цветчета дървета, от пролетните цветя, разлистили цялата си прелест и изпускащи най-различни вълшебни аромати. След дългата зима сетивата ни са жадни за топли и красиви ухания. Сега е момента да приготвите този прекрасен тарт с моркови и джинджифил, който чудесно си партнира и бяло вино Chardonnay!
-
THE ESTATE Chardonnay 2022 0,75
16.00 лв.
Необходими продукти за основата на тарта:
-
- 230 гр. брашно
- 165 гр. студено масло, нарязано на тънки парченца
- 2 с.л. настърган джинджифил
- 1 яйце
- 2/3 чаша захар
- щипка сол
- 1 ч.л. есенция ванилия
- 900 гр. моркови, почистени и нарязани на парченца с 2 см дебелина
- 60 гр. нарязано студено масло
- 1 ч.л. есенция ванилия
- 125 гр. ситно нарязан бял шоколад
- 1 ½ ч.л. настърган джинджифил
- 1 цяло яйце и 3 жълтъка
- 250 гр. кафява захар
- 310 гр. сметана (натурална, в кофичка)
- ½ ч.чаша филирани бадеми
- 1 белтък
- 2 с.л. пудра захар
- Поставете брашното, захарта, джинджифила и солта в пасатора. Добавете нарязаното масло и пуснете пасатора докато сместта не стане на трохи. Добавете ванилията и яйцето и активирайте пасатора за няколко секунди.
- Изсипете сместта в подходяща форма и оформете тарта със страничен борд. Оставете в хладилника за няколко часа, като го покриете с прозрачно фолио за да не изсъхва.
- Извадете, махнете прозрачното фолио и изпечете основата за около 15 минути на 180 градуса.Извадете от фурната и оставете да изстине.
- За да приготвите пълнежа, първо загрейте фурната до 200 градуса.
- В тавичка покрита с хартия за печене сложете морковите с нарязаното масло. Печете около час докато морковите омекнат напълно.
- В пасатор (или миксер с нож) сложете морковите и ги смелете.
- Добавете белия шоколад, джинджифила, жълтъците, кафявата захар и сметаната.
- Намалете градусите на фурната на 160.
- Изсипете пълнежа върху основата за тарта и печете около 50 минути.
- За украсата разбъркайте филираните бадеми, белтъка и пудра захар. След 50-тата минута извадете тарта от фурната и разпределете сместта по външния ъгъл на тарта
- Върнете за още 20 минути във фурната, след това иззстудете тарта в хладилника.
Необходими продукти за пълнежа:
Необходими продукти за украсата:
Начин на приготвяне:
• Препоръчваме да сервирате с топка ванилов или сметанов сладолед и чаша добре охладено Chardonnay.