Запечени агнешки пържоли със сос мента и горчица

Този месец посрещаме Великден и по традиция празничната трапеза е невъзможна без агнешко, за това ще ви споделим една чудесна рецепта за агнешки пържолки, които да сервирате и споделите със семейство и приятели в този специален ден. Резултатът гарантираме, че ще е повече от вкусен – изкушаващи пържолки, леко покрити със чеснов зехтин, богато овкусени със сол, черен пипер, изпечени до съвършенство отвън и сочни по средата. В допълнение с червено вино Cabernet Sauvignon или Merlot, ще изпитате истинска наслада!
Необходими продукти:
-
- 1 ч.чаша зехтин
- 6 скилидки обелен чесън
- 12 агнешки пържолки, дебели около 2 см
- 3 супени лъжици едрозърнеста горчица
- 2 супени лъжици бял оцет
- 2 супени лъжици мед
- 1 супена лъжица хрян на пюре (или ситно настърган)
- ½ чаена чаша ментови листа
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
-
- Извадете пържолките от хладилника за около 30 минути.
- В малък съд изсипете зехтина и сложете чесъна вътре. Загрейте на средна температура за няколко минути, за да може чесънът да пусне своя аромат в зехтина. Дръпнете от огъня.
- Намажете с четка пържолките с ароматния зехтин и ги овкусете със солта и черния пипер.
- Изпечете ги по възможност в леко намазнен чугунен тиган на котлона, по 6 минути от всяка страна. Като са готови ги сложете в съд и покрийте с фолио, за да починат.
За соса:
- В блендер смесете горчицата, оцета, хряна и листата мента. Добавете останалия зехтин и скилидки чесън. Овкусете по ваше желание със сол.
- Запечени броколи
- Картофено пюре
- Запечено брюкселско зеле
- Чери домати с гриловани парчета лимон
- Глазирани моркови
-
Подредете агнешките пържолки в подходящ съд и ги сервирайте със соса.
С каква гарнитура да сервирате: